Les amis du 15 août 2007 NL

Les amis du 15 août

Op 12 augustus hadden Jean en David Dumont en hun ploeg ons uitgenodigd op hun jaarlijkse rondrit onder vrienden. S’morgens verzamelden onze oude auto’s te Waterloo voor een klein bezoek van de site en vervolgens reden we naar Brussel om het automuseum van D’Ieteren te ontdekken, Maliestraat te Elsene op de 1e verdieping van de Sociale Zetel van de Groep. Met privé-parking voor onze oude wagens AUB !

Ontvangen door de concierge van het museum, ontdekten we de hele geschiedenis van dit compleet Belgische bedrijf al wandelend door hun overweldigende verzameling die de evolutie laat zien van de door hen geproduceerde of ingevoerde auto’s.

En vanaf de ingang : Grote Verrassing ! ! Uniek in België, de Bugatt EB 16.4 (centrale W16-motor –4 turbo’s-10 radiators-1000pk-1250 Nm koppel).

Daarna het eerste houten wiel gemaakt uit één stuk dat gemonteerd werd op de karren en eerste voertuigen van de gebroeders D’Ieteren. We leerden daar dat de 4 ringen van het Audi-embleem komen uit de 4 merken Audi-DKW-Horsch-Wanderer Automobielen.

Een beetje verder zagen we een replica van het prototype van de 1e kever, NSU-auto’s en moto’s. Verder zagen we de evolutie van het VW-gamma, Porsche,Audi’s en de Amerikaanse importperiode van Packard en Studebaker.

 

In het midden van de weg stond een speciale rode eenzitter. De conservator van het museum nodigde Francis uit om dit voertuig te beschrijven dat niet anders was dan een Formule VW, gemotoriseerd door de VW kever-motor, die zijn glorietijd in wedstrijden kende in de jaren 70 en in de pilootrijschool André Pilette (vandaag verdwenen F1-ex-piloot) Het is in deze pilootrijschool dat Francis gedurende 4 jaar elk weekend gewerkt heeft en duizenden toeren gedraaid heeft met verschillende éénzitters van dit type.Een heel nostalgische herinnering.

Het bezoek gaat verder en begeleidt ons naar een goed glas Champagne aangeboden door het museum vooraleer verder te gaan met een mooie rit op de buiten tot aan de visvijver voor onze pic-nic.

Opnieuw een mooi succes voor deze rondrit van 15 augustus die verschillende oude auto’s herverrenigde : Simca Aronde van verschillende types, Rallye’s, Matra Murena en 530, Cabriolets Samba-Peugeot-Triumph en Mercedes, 4CV, Fiat X 1/9 etc. Leve 15 augustus volgend jaar…

Date de dernière mise à jour : 05/07/2021

Ajouter un commentaire